Bağlı Ortaklıklar ve İştirakler

Türk Hava Yolları'nın 3'ü doğrudan ve 10 tanesi de müşterek olmak üzere toplam 13 adet iştiraki bulunmaktadır.

Türk Hava Yolları, nitelikli ve deneyimli kadrosu ve grup şirketleri ile havacılık sektöründe lider olma yolunda küresel marka kimliğini güçlendirmeye devam etmektedir.

Ortaklığın 3'ü doğrudan ve 10 tanesi de müşterek olmak üzere toplam 13 adet iştiraki bulunmaktadır.

Türk Hava Yolları, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ile maliyetlerini düşürürken operasyonlarında esneklik, kalite ve verimlilik sağlamakta, böylelikle havacılık sektöründeki rekabetçi gücünü ve etkinliğini artırmaktadır.

Hem ulaşım sektörünün hem de Türk uçak sanayiinin gelişimine katkıda bulunan Şirketlerimiz, sektördeki diğer müşterilere de hizmet vererek birer kâr merkezi haline gelmiş; konsolide kârlılığa ve hissedar değeri yaratımına katkıda bulunur hale gelmiştir.

2015 yılı sonu itibarıyla 45 binin üzerinde kişinin çalıştığı çok büyük bir aile haline gelen Türk Hava Yolları ve Grup şirketleri, önümüzdeki dönemlerde de ülkemiz için büyük bir istihdam kaynağı olmaya devam edecektir.

Başta Türk Hava Yolları olmak üzere 100'den fazla yerli ve yabancı hava yolu şirketine bakım, onarım ve teknik destek hizmetleri sunmaktadır.

THY Teknik A.Ş.

2006 yılında %100 Türk Hava Yolları sermayesiyle kurulan ve Haziran 2015'te Türk Hava Yolları HABOM A.Ş. ile birleşen THY Teknik A.Ş., 5.700'e yakın çalışanı ve iştirakleri ile bölgesinde hava taşımacılığı sektöründe önemli bir teknik bakım üssü haline gelmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda bakım, onarım hizmetlerinin yanı sıra, hava yolu sektörü ile ilgili her türlü teknik ve altyapı desteği sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

Almanya ile Türkiye arası charter uçuşlarda pazar lideri konumundaki hava yolu firmasıdır.

Güneş Ekspres Havacılık A.Ş. (Sun Express)

1989 yılında Türk Hava Yolları ve Lufthansa'nın %50-%50 ortaklığı ile kurulmuştur.

İlk uçuşunu 1990'da yapan Şirket, charter pazarında uzun yıllar hizmet verdikten sonra, 2001 yılında başlattığı Antalya-Frankfurt uçuşlarıyla Türkiye'nin yurt dışına tarifeli sefer düzenleyen ilk özel hava yolu şirketi olmuştur. 2011 yılında Frankfurt'ta kurulan Sun Express Almanya ile birlikte 2015 yılı sonu itibarıyla 68 uçaklık filoyla ve 3.500'ü aşan personeliyle hizmet vermektedir. 2015 yıl sonu itibariyle Sun Express Türkiye'nin 25 uçağı Anadolu Jet operasyonlarını icra etmektedir.

İstanbul Atatürk Havalimanı başta olmak üzere yurt içi meydanlarında jet akaryakıt depolama ve ikmal hizmeti vermektedir.

Türk Hava Yolları OPET Havacılık Yakıtları A.Ş.

2009 yılında Türk Hava Yolları ve OPET Petrolcülük A.Ş.'nin %50-%50 ortaklığı ile kurulmuştur.

1 Temmuz 2010 itibarıyla faaliyetlerine başlayan Türk Hava Yolları OPET Havacılık Yakıtları A.Ş., Türkiye'deki en büyük jet yakıtı entegre tesisine sahiptir. Türkiye genelinde tüm havalimanlarında müşterilerine akaryakıt ikmali yapabilir konuma gelen Türk Hava Yolları OPET Havacılık Yakıtları A.Ş., 2015 yılında 4 milyon metreküpü aşan jet yakıtı satışıyla sektöründe pazar liderliğini sürdürmüştür.

İstanbul Atatürk Havalimanı başta olmak üzere Türkiye'de sekiz havalimanında yer hizmeti vermektedir.

TGS Yer Hizmetleri A.Ş.

2009 yılında Türk Hava Yolları ve Havaş Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş.'nin %50-%50 ortaklığı ile kurulmuş olan TGS, 2010 yılı başından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir.

İstanbul Atatürk Havalimanı ile beraber İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Antalya, Adana, Bodrum ve Dalaman havalimanlarında Türk Hava Yolları ve Sun Express başta olmak üzere birçok yerli ve yabancı hava yolu şirketine hizmet veren Şirket, 2015 yılı içerisinde 10 bine yaklaşan personeli ile 650 bine yaklaşan sefere ve 88 milyonun üzerinde yolcuya uluslararası standartlarda hizmet sunmuştur.

Başta Türk Hava Yolları olmak üzere 60'tan fazla yerli ve yabancı hava yolu şirketine ikram hizmeti sunmaktadır.

Türk Hava Yolları Do&Co İkram Hizmetleri A.Ş.

2007 yılında Türk Hava Yolları ve Avusturya kökenli Do&Co AG'nin %50-%50 ortaklığı ile kurulmuştur.

İstanbul Atatürk Havalimanı merkez olmak üzere Türkiye'de dokuz noktada kurulmuş mutfakları ile yerli ve yabancı hava yolu şirketlerine ikram hizmeti sunmaktadır. Mutfaklarında günde yaklaşık 190 bin yemek üretilmekte, her tabak Turkish Do&Co aşçıları tarafından özenle hazırlanmaktadır. Türk Hava Yolları'nın uçak içi ikram kalitesi Turkish Do&Co ile önemli bir ölçüde artış göstermiş, uluslararası birçok ödül kazanılmasını sağlamıştır.

Türkiye'deki ve yakın bölgelerdeki müşterilerine motor bakım, tamir ve revizyon hizmeti sunmaktadır.

Pratt&WhItney Türk Hava Yolları Teknik Uçak Motoru Bakım Merkezi Ltd. Şti.

2008 yılında Türk Hava Yolları ve United Technologies iştiraki olan Pratt& Whitney'in %49-%51 ortaklığı ile kurulmuştur.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaklaşık 25 bin metrekare alan üzerinde kurulu bakım merkezi, yüksek teknolojide çevre dostu kimliği ile tam kapasitede yıllık yaklaşık 200 adet uçak motoruna bakım sunabilecek durumdadır.

HABOM'daki tesislerinde uçak motor kaportası ve geri itki sistemlerinin yüksek kalite standartları ile bakım ve onarımını sağlamaktadır.

GoodrIch Türk Hava Yolları Teknik Servis Merkezi Ltd. Şti.

2010 yılında Türk Hava Yolları ve Goodrich iştiraki olan TSA Rina Holdings B.V.'nin %40-%60 ortaklığı ile kurulmuştur.

Goodrich Türk Hava Yolları Teknik Servis Merkezi, Türk Hava Yolları başta olmak üzere yerli ve yabancı hava yolu şirketlerine uluslararası standartlarda hizmet vererek sektöründe önemli bir oyuncu olmayı hedeflemektedir.

Üretimini yaptığı uçak kabin içi sistemleriyle öncelikle Türk Hava Yolları'nın ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

TCI Kabin İçi Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.

2011 yılında kurulan şirketin, %30 hissesi Türk Hava Yolları'na, %20 hissesi THY Teknik A.Ş.'ye ve %50 hissesi Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ -TAI)'ne aittir. TCI uçak kabin içi ürünleri ve komponentlerinin tasarımını, üretimini, lojistik desteğini, modifikasyonunu ve pazarlamasını gerçekleştirilmektedir. Yaptığı Ar-Ge çalışmaları ile Türk Hava Yolları için ürettiği Boeing 737 galleylerinde 91 kg'lık bir ağırlık tasarrufu sağlamayı başaran TCI, Boeing nezdinde B-737 uçakları için dünya çapında "Onaylı Tedarikçi Firma" listesine girmeye hak kazanmış ve üçüncü parti müşteriler için pazarlama faaliyetlerini artırmıştır. Türk Hava Yolları filosundaki Airbus A330'lar için üretilen beş shipset galley üretimini tamamlayan Şirket, A330 uçakları "Onaylı Tedarikçi Firma" listesine girme konusunda Airbus nezdinde görüşmelere devam etmektedir.

Uçak koltuğu dizaynı, üretimi, yedek parça üretimi, modifikasyonu, pazarlanması ve satışını yapan şirket, üretime 2013 yılı sonunda başlamıştır.

Uçak Koltuk Üretim San. ve Tic. A.Ş.

2011 yılında %45 hissesi Türk Hava Yolları, %5 hissesi THY Teknik A.Ş. ve %50 hissesi Assan Hanil Grubu'na ait olmak üzere kurulmuştur.

Araç koltuğunda Türkiye'nin lider firması olan Assan Hanil Grubu işbirliğiyle kurulan şirket, 2014 yılı başında Türk Hava Yolları uçaklarına ilk üretilen koltuklarının montajını gerçekleştirmiştir. İlerleyen dönemlerde birçok hava yolu firmasına koltuk dizaynı ve üretimi, yedek parça üretimi, modifikasyonu ve satışını yapmayı hedeflemektedir.

Teknik bilgi, uluslararası deneyim, uzman teknik personel ve güçlü marka temelleri üzerine kurulu bir işbirliğidir.

Turkbine Teknik Gaz Türbinleri Bakım Onarım A.Ş.

2011 yılında THY Teknik A.Ş. ve Zorlu O&M'nin %50-%50 ortaklığı ile kurulmuştur.

Yapılan anlaşma ile mevcut ortaklıkların faaliyet alanı dışındaki CF-6 uçak motorlarının ve enerji santrallerinde kullanılan endüstriyel gaz türbinlerinin bakım, onarım ve revizyon faaliyetlerinin yürütülmesi amaçlanmaktadır.

Aydın Çıldır Havalimanı'nda pist, taksi yolu ve hangar gibi önemli yatırımlarını tamamlayan şirket, Türk Hava Yollarına eğitim uçuşları için hizmet vermeye başlamıştır.

Türk Hava Yolları Aydın Çıldır Havalimanı İşletme A.Ş.

2012 yılında %100 Türk Hava Yolları sermayesi ile Aydın Çıldır Havalimanı'nın işletmeciliğini yapmak, havacılık eğitimi vermek, sportif ve eğitim amaçlı uçuşlar düzenlemek, pist uzunluğuna uygun uçak tipleri ile yolcu taşımacılığına yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere kurulmuştur.

Aydın Çıldır Havalimanı'nda pist, taksi yolu ve hangar gibi önemli yatırımlarını tamamlayan şirket, Türk Hava Yollarına eğitim uçuşları için hizmet vermeye başlamıştır. Şirket, ilerleyen dönemlerde Türk Hava Yolları'nın ve havacılık sektörünün pilot açığının kapatılmasında büyük katkı sağlayacaktır.

Şirket, satın alma anında ödenen KDV'nin yurt dışına çıkışta iade alınmasına aracılık hizmeti vermektedir.

Vergi İade Aracılık A.Ş.

2014 yılı Eylül ayında %30 hissesi Türk Hava Yolları'na, %25 hissesi VK Holding A.Ş.'ne ve %45 hissesi Maslak Oto A.Ş.'ne ait olmak üzere kurulmuştur.

Şirket'in, Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların Türkiye'de satın almış oldukları ve beraberlerinde yurt dışına götürecekleri mallar için satın alma anında ödenen KDV'nin yurt dışına çıkışta iade alınmasına aracılık etmesi amaçlanmaktadır.